Skruuvi
Helsingin Suomalaisella Klubilla on tiettävästi pelattu skruuvia Klubin perustamisesta lähtien, eli runsaat 130 vuotta.
Skruuvi tuli Suomeen kahta kautta: Englannista, missä se kehittettiin vististä, kuten bridgekin ja Venäjältä, missä se oli suosittu upseeriston peli.
Sotien jälkeen skruuvia pelattiin erityisesti varuskuntapaikkakunnilla, opettajina toimivat sodasta palanneet upseerit. Tunnetuin skruuvaaja on ollut arkkiatri Arvo Ylppö, joka pelasi sitä viikoittain yli 100-vuotiaaksi asti. Ylpön nimikkokilpailuna pelataan vuosittain Toroskruuvi, joka pelataan Ylpön syntymäpäivää 27.10. lähinnä olevana tiistaina. Hänen nimeään kantavassa kabinetissa kokoontuvat nykyisetkin skruuvin pelaajat, jotka neljän hengen ryhminä kokoontuvat ma, ti ja to iltapäivisin klo 14 – 18. Tämän lisäksi pelataan kerran kuukaudessa kaikkien pelaajien kesken kuukausiskruuvi, jonka tulosten perusteella muodostuu pelaajien rankinglista.
Helsingin Suomalaisella Klubilla on ollut vuosikausia skruuviyhteistyötä haminalaisten pelaajien kanssa ja Haminasta
on yleensä ollut osallistujia Toroskruuvissa. Viime vuosina on luotu yhteydet Mikkelin ja Kuopion Klubeihin, jotka osallistuivat vuonna 2009 ensimmäisiin skruuvin SM-kilpailuihin. Vuonna 2010 herätetään henkiin skruuvin harrastus Tampereella yhteistyössä Tampereen Suomalaisen Klubin ja Tampereen Kauppaseuran kanssa. Lisäksi on luotu yhteydet entisiin vahvoihin skruuvipaikkakuntiin Raumalle ja Ouluun,joiden kanssa pyritään aloittamaan yhteistyö.
Skruuvin säännöt (lyhyt oppimäärä):
Skruuvipeli on luonteeltaan seurapeli, jossa pelitaito hauskalla tavalla liittyy tiettyyn annokseen onneen nojautuvaa uhkapeliä. Pelin perusrakenne on yhdistelmä bismarckista ja bridgestä. Peliä pelataan neljän henkilön ryhmässä puoluepelinä, mutta pisteet lasketaan henkilökohtaisesti. Pelikierrokseen tarvitaan 12 jakoa, eli siis kukin pelaaja jakaa kolme kertaa kortit. Jotta jokainen pelaisi jokaisen kanssa, tarvitaan kolme pelikierrosta, joiden jälkeen kunkin pelaajan henkilökohtainen tulos saadann selville. Tällaisen ”slengarin” pelaaminen kestää tottuneilta pelaajilta noin 3,5 tuntia.
Pelin nimi ”skruuvi” tulee ruotsin kielestä ja tarkoittaa ruuvia. Nimi perustuu siihen, että poiketen bismackista, jossa peli on aina ennalta määrätty: joko valtti-(väri määriteltynä sattumakortilla), grandi -(”suurten peli”), tai misääri- (”laistopeli”), skruuvissa pelin johto voidaan ”ostaa” – aivan kuten bridgessäkin tehdään. Ja kun tämä ostotarjous kiertää pelaajalta toiselle myötäpäivään, syntyy vaikutelma nousevasta kierteestä eli ruuvista, joka tietenkin samalla koko ajan kiristyy.
Pelin säännöt ovat varsin suuressa määrin perinnetietoa, jota ei ole kanonisoitu millään tarkalla koodikirjalla. Parhaiten tunnetaan ja muistetaan 1940-luvulla ilmestyneen oppaan
”E.N: Maalari”: ”Skruuvipelin oppikirja”- nimisen kirjan ohjeet ja opasteet. Tämän kirjan tekijäsalanimem takana on majuri evp Ensio Nohrström, joka halusi kirjan toimittamisella vakiinnuttaa rakastamansa pelin säännöt.
Helsingin Suomalaisen Klubin skruuvisäännöstö noudattaa paljon arkkiatri Arvo Ylpön aikanaan arvovallallaan vahvistetuiksi saamia Klubin piirissä miellyttäviksi ja tarkoituksenmukaisiksi havaittuja tapoja ja käytäntöjä, joista aivan erityisen mielenkiintoinen on ns ”bolshevikin” eli henkilökohtaisen isoslammimisäärin peluu jokaisella kierroksella. Pelipisteiden laskutapaa on lisäksi varsin radikaalisti yksinkertaistettu, joten sen oppiminen ei ole ongelma. Pelin aloittelija tarvitsee kortinlukutaitoa, halun oppia uutta ja kehittää itseään sekä seikkailumieltä. Näiden sääntöjen mukaan pelataan tällä hetkellä myös edellämainituissa muissa YT-klubeissa Kuopiossa, Mikkelissä ja Tampereella.
YT-klubien vuosikokous päätti 12.2.2011 kokouksessaan ottaa skruuvin pelimuodokseen, ja siten jo kaksi kertaa järjestetyt skruuvin SM-kilpailut ovat jatkossa skruuvin YT SM kilpailut, jotka pelataan ensimmäisen kerran syksyllä 2011 Helsingissä. Skuuvista kiinnostuneille klubeille järjestetään mielellään opastusta ja näytöspelejä. Tervetuloa myös seuraamaan pelejä Helsinkiin tai muille skruuvipaikkakunnille.
Pellervo Erkkilä
erimex@co.inet.fi
0400-440484
Skruuvin valtakunnallinen kotisivu olli.meretoja@fimnet.fi